perspective de dezvoltare / plans for re-design

Planul de amenajare a unui spațiu cultural-civic în Scuarul B68
propunere realizată în colaborare cu arhitectul Stanislav VREDNIC (2016)
au contribuit: Dumitrița EFREMOV, Alexandru MUNTEANU, Vitalie SPRÎNCEANĂ, Vladimir US

Proiectul Asociației Oberliht propune transformarea scuarului din str. București 68 într-un scuar multifuncțional, cu destinație pietonală (culturală și de recreere).
Datorită amplasării sale – în plin centrul orașului, situat în imediata apropiere a unor importante instituții culturale (Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de istorie a Moldovei, Biblioteca Națională, instalația Apartamentul Deschis), scuarul este un loc frecventat ”în mod natural” de locuitori și oaspeți ai capitalei.

6

La modul general se propune restricționarea circulației auto și a parcajului pe perimetrul Scuarului și transformarea acestuia într-o zonă pietonală și culturală multifuncțională. Parcările urmează să fie evacuate în zonele adiacente (situate de-a lungul str. București).

Zona ar putea găzdui, după reamenajare, evenimente culturale precum proiecții de film și spectacole de teatru în aer liber, concerte, recitaluri, lecturi, lecții și prezentări publice etc.

Această zonă va cuprinde următoarele elemente de mobilier urban: un cinematograf în aer liber pe lîngă un centru cultural independent, o scenă multifuncțională, bănci mobile etc. Conceptul general al proiectului include și o grădină verde urbană și spații verzi amenajate.

Zona pietonală va fi separată de artera de transport str. București dar și lateral, de clădirea hotelului aflat în construcție, printr-un gard viu verde de arbuști. De-a lungul gardului viu vor fi amplasate bănci.

Se propune iluminarea întregului scuar și a trotuarului, precum și a zonelor unde vor fi amplasate băncile. Sistemul de iluminare este unul gîndit în trei gradații: întregul scuar, trotuarul și băncile laterale.

Structural, zona pietonală se aranjează în jurul a două ”centre culturale” – Apartamentul Deschis (stînga) și scena multifuncțională situată la dreapta intrării în clădirea Direcției Cultură (dreapta).

Pentru planul detaliat și sugestii mergeți pe adresa: https://bucuresti68.wordpress.com/plan/

1

2
Se propune amenajarea unor alei de tranzit încadrate de spații cu vegetație urbană – iarbă, arbori și arbuști, flori perene. Destinația spațiului – de trecere, de recreație. Mobilierul urban – bănci – urmează a fi construit din materiale simple (lemn).

3
Bancă de lemn, contruită din material reciclat (scîndură, PVC etc). Banca va conține două secțiuni, una cu spetează și una fără.

4
O bancă instalată în apropiere stației de transport public pentru pasageri.

5
Cinematograf în aer liber – amenajarea unui cinematograf în scuar e o continuare logică a Cinematografului care funcționează în mod curent la Apartamentul Deschis. În prezent, în calitate de ecran este utilizat peretele clădirii situate vizavi de Apartamentul Deschis, (aflată acum în gestiunea Muzeului Național de Istorie), însă în viitor se propune amenajarea unui ecran pe picioare cu o suprafață potrivită pentru proiecții de film. ”Sala de cinema” în aer liber va fi mobilată cu bănci mobile care pot fi aranjate în funcție de numărul spectatorilor.
Lîngă ecranul cinematografului este prevăzută o mică grădină urbană drept spațiu experimental-artistic.

7

8
Scena reprezintă o structură temporară, mobilă, modulară și pliabilă compusă din cele 14 bănci amplasate în mod normal în scuar. Scena este prevăzută să găzduiască diverse evenimente culturale – spectacole de teatru, recitaluri, concerte etc. Caracterul temporar și modular al scenei are două avantaje: reprezintă o platformă cu toate dotările pentru realizarea unui eveniment cultural, pe de o parte, și nu este o structură rigidă care ar ”bloca” un spațiu ci este răspîndită uniform pe toată suprafața scuarului sub formă de banci.

9
Secțiune – se propune separarea zonei pietonale de artera de transport str. București printr-un perete viu de arbuști. De asemenea se propune amenajarea unei piste unidirecționale pentru cicliști pe strada București și amenajarea unui spațiu de parcare temporară pentru mașinile care vor veni la Direcția Culturii.

10
Mobilitatea băncilor din perimetrul scuarului asigură multifuncționalitatea scuarului. În imagine: exemplu de mobilier pentru evenimente de tip yard sale.

11
Planul general cu încadrarea scuarului B68 în proiectul de amenajare a zonei pietonale „str. 31 August 1989, Chișinău”.

Proiectul “B68 – scuar cultural” a fost gîndit ca parte a procesului de pietonalizare a centrului Chișinăului, exprimat în proiectul de amenajare a unei porțiuni pietonale pe str. 31 august 1989, în cadrul concursului de arhitectură organizat în martie-aprilie 2016 de primăria mun. Chișinău în colaborare cu Ambasada Franței.

Advertisements