Omul merge după soare de Mihail CALIC [MD], 5 aprilie 2017, ora 20:00

RO

Omul merge după soare de Mihail CALIC [MD]

Apartamentul Deschis
5 aprilie 2017, ora 20:00

str. București 68/1, Chișinău

„Dacă mergi după soare, ajungi acolo de unde te-ai pornit”, spune unul din prietenii lui Sandu, un copil în Chișinăul de la începutul anilor 50.  Băiatul decide să urmeze soarele ca să vadă dacă e adevărat.

În lunga sa plimbare prin oraș, Sandu întâlnește mai mulți oameni, fiecare cu istoria sa de viață:  un vânzător de bilete de loterie; un savant de la „Institutul Soarelui”; un tânăr cu lupă; câțiva bărbați, proaspăt deveniți tătici care așteaptă sub balcoanele maternității; o fată cu baloane multicolore care se grăbește la o întâlnire; vânzători de fructe și legume, printre care un băiat care îl servește cu harbuz; un motociclist temerar executând manevre periculoase; un șofer de camion care nu aprobă relația surorii sale cu un bărbat suspicios; muncitori la un șantier care îl invită la prânz; un milițian care îl mustră că ar fi „prea independent” („azi mergi după soare, mâine vei specula cu bilete la cinema”); o fată care stropește flori de floarea-soarelui și șeful său autoritar; un văcsuitor cu picioarele amputate; un băiat cu bule de săpun; un alai de oameni la înmormântare; peștișori de aur în havuz; apusul; o cafenea nocturnă.” (descriere: grup de autori wikipedia, Licența CC-BY-SA-3.0)

Această proiecție reprezintă un omagiu regizorului Mihail Kalik (1927-2017), care s-a stins din viață vinerea trecută, pe 31 martie.

„intrare” gratuită

Mihail CALIC s-a născut la Arhanghelsk, Rusia, în familia actorului teatrului evreiesc, unul dintre întemeietorii teatrului tineretului muncitoresc din Arhanghelsk, Naum Calic. A studiat la Institutul de Stat de Artă Cinematografică (VGIK), cursul lui Grigori Aleksandrov.

În 1951, Calic, împreună cu alți câțiva colegi de facultate, a fost arestat, fiind acuzat de propagandă antisovietică şi activitate teroristă, și condamnat la douăzeci de ani de muncă silnică în lagăre. A fost deţinut în mai multe închisori şi lagăre, inclusiv Lefortovo şi Ozerlag. După ce a fost reabilitat și eliberat, și-a continuat studiile, absolvind în 1958 cursurile de regie. Este considerat întemeietorul genului romantic în cinematografia moldovenească. A realizat la studioul „Moldova-film” patru filme de lung metraj: „Baladă haiducească” — în 1958, „Cîntec de leagăn”- 1960; „Omul merge după soare” — 1961 — scenariul în colaborare cu V. Gagiu şi filmul „A iubi” — 1968, text integral

Acest film face parte din programul Centrul Civic al Chișinăului – cinema în aer liber, susținut de Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Fundația Culturală Europeană în cadrul proiectelor CHIOȘC și Acţiune Colectivă pentru Bunurile Comune.

Connected_action_logo_logo_black_small

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: